Tko Što radi u RH

Centri/službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
21. Prosinac 2011. | Autor: udruga

U provođenju izvanbolničkog liječenja ovisnika centri su mjesto prvog doticaja ovisnika sa specijaliziranim djelatnicima koji provode dijagnostiku i sukladno kliničkoj slici predlažu mogući tretman.

Liječenje ovisnika provodi se u suradnji s timovima liječnika obiteljske medicine, ali i sa specijaliziranim bolničkim programima te drugim zdravstvenim i nezdravstvenim subjektima. Centri u suradnji s liječnicima obiteljske medicine i mrežom ljekarni obavljaju superviziju provodenja farmakoterapije opijatskim agonistima i antagonistima na svom području.

Centri organiziraju i provodenje psihoterapije, edukacije i kontrole apstinencije heroinskih ovisnika uključenih u takav tretman, te prvi prihvat ovisnika koji završe tretman smještajnog tipa (bolnice, zatvori, komune, detoksikacijske jedinice i sl.)

U velikim gradovima i turističkim središtima centri mogu osnivati dislocirane jedinice za izravno provođenje supstitucijskog programa za putnike, turiste te privremeno za ovisnike koji još nemaju riješeno pitanje zdravstvenog osiguranja ili nisu odabrali liječnika opće medicine, kao i za one koji su opetovano agresivni i nesuradljivi.

Popis centara u RH

Postavljeno 21. Prosinac 2011. u 10:55 prijepodne i spremljeno u Tko Što radi u RH.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment.

 

Get Cloud PHP Hosting on CatN