07/07/2015

Ecstasy


Ecstasy

Droge psihostimulirajućeg djelovanja uključuju: amfetamine ( „speed“) derivate amfetamina ( ecstasy ) i kokain.
Droge kao ecstasy i speed su osamdesetih i početkom devedesetih bile poznate pod nazivom „dance drugs“ ili droge za ples. Kod nas su svoj vrhunac dosegle devedesetih godina kada su bile obavezni dio rave i techno party-a po disco klubovima .

Budući da su danas znatno rjeđi takvi partiji , imamo dojam ( lažni?! ) da je smanjena upotreba ecstasy-a. Ali u radu sa populacijom o kojoj skrbi naša Služba saznajemo da se samo promijenilo mjesto gdje su uzima ecstasy-a :  umjesto velikog broja mladih na jednom mjestu-na party-ima u disco klubovima sada ga uglavnom uzimaju na velikom broju privatnih zabava, tuluma-rođendana, dočeka N. godina i sl.

Stoga smatramo da je izrazito važno upozoriti te mlade ljude ( a i njihove roditelje) na neke dokazane činjenice o ecstasy-u koje se zasigurno razlikuju od onih koje im plasiraju njihovi prijatelji konzumenti ili oni koji ih opskrbljuju drogom.
Skraćeni naziv za ecstasy je MDMA  ( ecstasy u užem smislu )što je zapravo skraćenica od njegovog kemijskog naziva ( Metilen-Dioksi-Met-Amfetamin ). Pod tim nazivom se još pojavljuju i sl. droge MDA,MDE,MDEA koji su gotovo istog djelovanja ali se razlikuju u dužini djelovanja.


Otkriven je 1914.g. ali nije bio  ni u medicinskoj upotrebi do 60-tih godina kada se počeo upotrebljavati kao psihijatrijski lijek u bračnoj terapiji. Već tada je utvrđeno da na jednom broju pacijenata ista doza djeluje prejako i da se ne mogu nositi sa količinom emocija koje tadašnji lijek oslobađa u njima.

Ecstasy najčešće na tržištu dolazi u obliku tableta a rjeđe u kapsulama različitih boja.  Tabletice imaju utisnute različite oznake po kojem dotična „serija“ ima svoje ima: smajlić, adam, srce,lacosta i sl.

Proizvodi se u malim ilegalnim laboratorijima, gdje se zbog  s vremenom sve veće potražnje smanjivala „čistoća“ tako da su laboratorijske analize pokazale da se pored MDMA u tabletama nalaze i drugi amfetamini, LSD ( halucinogena droga), kofein, ketamin, PCP i druga onečišćenja.

Stoga kupci nerijetko  ne znaju što su kupili dok sami ne probaju ( a nekada to može biti kobno!) ali isto tako ni preprodavači često ni sami ne znaju. Konzument tako može umjesto „malo bolje zabave“ osjetiti doslovno pravo ludilo, ili da ima negativne halucinacije sa flash beckovima i nekoliko tjedana nakon konzumacije.


 

Tableta ecstasy-a počinje djelovati pol sata nakon što je progutana, a vrhunac djelovanja ima narednih 5-6 sati. Osoba koja je uzela osjeća dobro, povišeno raspoloženje, višak snage i energije. Nakon prvotnog  „ dizanja gore“ nastupa „spuštanje“ koje može dovesti do depresivnog raspoloženja i iscrpljenosti . Ecstasy ne uzrokuje fizičku ali izaziva psihičku ovisnost i vrlo brzo se razvija tolerancija ( potrebne sve veće količine). Učinak tada nije više onaj koji se očekuje a oporavak nakon konzumacije je sve duži i teži.

Učestalo uzimanje ecstasy-a uzrokuje gubitak tjelesne težine, izaziva stanje paničnog straha i tjeskobe. To može ponekad prerasti u prave paranoidne reakcije i stanje potpunog psihičkog sloma.

Koje su tjelesne promjene nakon uzimanja ecstasy-a?

Tijelo se nakon uzimanja te droge napreže do svog maksimuma tako da je  njegova konzumacija povezana sa nizom nuspojava. Mladi zagovornici ecstasy-a reći će da se većini koje oni znaju nije ništa dogodilo. Sretna je okolnost da je tako jer su konzumenti većinom tjelesno zdravi mladi ljudi koji to mogu podnositi ( do određene granice!)

Kada se ecstasy unese u tijelo on izaziva : mučninu, porast tlaka, ubrzanje rada srca, drhtavicu, povišenje temperature, izrazito znojenje s velikom opasnosti od dehidracije ( gubitka vode iz tijela), napade ubrzanog i otežanog disanja, grčeve mišića, mišićnu napetost, ukočene proširene zjenice, smetnje i zamagljenje vida sa dvoslikama.

Potiskuju osjećaj gladi zbog čega osoba mršavi, a zbog pojačanog znojenja  i nedostatka osjećaja žeđi može uzrokovati povišenje tjelesne temperature  (  djeluje na centar za regulaciju temperature u mozgu) sa toplotnim udarom.

Smrti koje su nastale u ili ispred disco klubova nastale su upravo zbog toplotnog udara i dehidracije organizma.

Dugotrajno uzimanje ecstasy-a dovodi do slabljenja imunološkog sustava, podložnosti upalama naročito mokraćnog sustava. Također je istraživanjima dokazano da oštećuje mozak i jetru.

Ponekad su psihostimulirajući učinci ecstasy-a toliko jaki  ( razdražljivost i nervoza) da osobu koja ga je uzela  počinje mučiti kako se „vratiti u normalu“ i doći kući. Tada najčešće posežu za alkoholom i/ili sedativima a najgore što se može dogoditi u nedostatku navedenih sredstava da se pribjegne ušmrkavanju heroina ( uz poticanje dilera ).To zapravo predstavlja prijelaz na tzv. teške droge.

Nakon vrlo kratkog  perioda konzumacije ecstasy-a mladi mogu imati poteškoća u prihvaćanju normalne obiteljske dinamike koju počinju smatrati dosadnom i praznom.

To ih još više udaljuje od kuće i roditelja i „gura“ dublje u ovisnost.


 

Tekst preuzet:
http://bit.ly/1SxTf0v
Share:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram