29/07/2020

Međunarodna konferencija “Kako do oporavka? – suvremeni pristup liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji osoba s problemom ovisnosti” – 01.09.2020., Rijeka

Međunarodna konferencija “Kako do oporavka? – suvremeni pristup liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji osoba s problemom ovisnosti” održat će se 01. rujna 2020. godine u Hotelu Bonavia u Rijeci. 

Konferencija je namijenjena stručnjacima unutar sustava skrbi o ovisnicima, koji aktivno djeluju u liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji ovisnika, ali i onima koji se u svom radu susreću s osobama s problemima ovisnosti te žele proširiti znanje u ovom području i unaprijediti vještine za rad s osobama s problemom ovisnosti.

Organizator konferencije je Udruga “Vida”, uz podršku partnerskih organizacija: Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Humanitarna organizacija “Zajednica Susret”. Konferencija se organizira u okviru provedbe ESF projekta “Puzzle” – povećanje zapošljivosti liječenih ovisnika (UP.02.1.1.06.0016), uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Za sudjelovanje na konferenciji, potrebno je ispuniti prijavni obrazac
– rok za prijave: 17. kolovoz 2020. 

 

Prijavni obrazac za pasivne sudionike           Prijavni obrazac za aktivne sudionike (izlagače)

_____________________________________________________________________________________________________________________________

O ORGANIZATORU

Udruga “Vida” već duži niz godina aktivno provodi mjere i pruža usluge resocijalizacijskog spektra predviđene nacionalnim Projektom resocijalizacije ovisnika. Naš dugogodišnji rad na socijalnoj i radnoj integraciji ovisnika rezultirao je provedbom trogodišnjeg europskog projekta “Puzzle” kroz koji smo istraživali zapošljivost i kapacitet za zapošljavanje ovisnika te smo prepoznali zaposlenje kao jedan od glavnih prekursora oporavka i uspješne socijalne reintegracije ovisnika. Prepoznali smo, također, i kako resocijalizacija nije izolirani proces – resocijalizacija započinje u trenutku kada se ovisnik uključi u liječenje te je utkana u postavke programa rehabilitacije. Stoga je moguće reći kako su liječenje, rehabilitacija i socijalna reintegracija faze jednog većeg procesa – procesa oporavka. Međunarodna konferencija “Kako do oporavka? – suvremeni pristup liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji osoba s problemom ovisnosti” namijenjena je upravo produbljivanju i širenju znanja o ovom konceptu.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

GOVORNICI NA KONFERENCIJI 

 

  • Boro Goić, predsjednik Udruženja Proslavi oporavak (Sarajevo, Bosna i Hercegovina)

Nakon uspješno završene rehabilitacije, Boro Goić se aktivno uključuje u borbu protiv zloupotrebe droga od 2006-te godine. 2008. godine postaje suosnivač i Predsjednik nevladine organizacije Proslavi Oporavak koja za cilj ima pružiti pomoć pojedincima i porodicama u procesu oporavka od ovisnosti o drogama. Aktivno učestvuje i podržava osnivanje i rad drugih sličnih organizacija civilnog društva na području Balkana. Jedan je od pokretača regionalne konferencije bivših ovisnika koja se na godišnjoj bazi održava u Sarajevu.
2012. godine Goić se uključuje u kreiranje globalnih politika o drogama te postaje Predsjednik Mreže oporavljenih ovisnika (RUN), jedinstvene europske platforme koja na globalnom nivou predstavlja i zastupa prava oporavljenih ovisnika. Također, jedan je od članova odbora EURAD-a, Europske mreže za prevenciju, tretman i oporavak. Unutar svog djelovanja gospodin Goić aktivno sudjeluje na globalnim debatama vezanim za politike o drogama i zalaže se za balansirane politike o drogama usmjerenih ka oporavku na nacionalnom, europskom i UN nivou, te od 2013. godine postaje član ekspertne grupe Foruma civilnog društva o drogama (CSFD) unutar Europske komisije. Od 2014. godine je kontinuirano predstavnik globalnog glasa oporavljenih ovisnika u sklopu Radne grupe civilnog društva (CSTF), koja je radila pripremu za Specijalnu sjednicu Generalne skupštine UN-a (UNGASS) o svjetskom problemu droga i Ministarskom segmentu 62. sjednice UN-ove Komisije za droge 2019-te (CND) i kroz svoj angazman redovno doprinosi inputu civilnog društva Kancelariji UN-a za droge i kriminal (UNODC).
Aktivno je učestvovao i u radnoj grupi za kreiranje nove Državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprječavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH (2019-2023).
Kroz svoj angažman na području zloupotrebe droga i osobnog iskustva u procesu oporavka učestvovao je i govorio na mnogim europskim i svjetskim konferencijama o ovisnosti o drogama te se veselimo njegovom izlaganju na našoj Međunarodnoj konferenciji!

 

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram