18/05/2018

“ZaVidaj se”

Projekt  „ZaVidaj se“ – Poludnevni boravak i aktivnosti Resocijalizacijskog centra usmjerene povećanju dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga ovisnicima, te smanjenju stigme  financiran je od strane Primorsko-goranske županije, upravni odjel za zdravstvo

Projekt je usmjeren osnaživanju ovisnika za liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju  kroz aktivnosti Poludnevnog boravka i druge aktivnosti Resocijalizacijskog centra kojima se povećava dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga ovisnicima te smanjuje stigmatizacija.

Poludnevni boravak je u našem Resocijalizacijskom centru nastao jednim djelom spontano, od korisnika koji svakodnevno, bez vanjske prisile ili preuzete obveze, dolaze na dnevnoj bazi i borave u Resocijalizacijskom centru po nekoliko sati, a dijelom od korisnika koje upućuje Probacijski ured i koji imaju obavezu izvršiti sankciju rada za opće dobro. I u ovim slučajevima korisnici mogu birati pravnu osobu koja organizira izvršenje sankcije, a našu Udrugu biraju uglavnom ovisnici koji traže poticaje i podršku za promjene životnog stila. Potrebu za „dnevnom dozom podrške“ prepoznali smo kod naših korisnika i artikulirali spontano okupljanje organizacijom sigurnog i poticajnog okruženja za sve korisnike Resocijalizacijskog centra. Sigurnost boravka od bilo kakve mogućnosti razmjene i posudbe terapije, uporabe alkohola i sl. osigurana je kroz individualne i grupne intervencije gdje je ista postavljena kao centralna vrijednost uz druge intervencije kojima smo poticali povezanost grupe i međusobnu brigu o dobrobiti članova. Boravak smo strukturirali kroz organizaciju radno-okupacijskih aktivnosti, volontiranja u našoj i suradničkim organizacijama (Udruzi DIP, Društvu za zaštitu životinja Rijeka), te kroz aktivnosti kulturnog, umjetničkog I sportskog karaktera.


AKTIVNOSTI:

  • Uključivanje korisnika u organizirane aktivnosti Resocijalizacijskog centra (Poludnevni boravak)
  • Provedba glavnih aktivnosti Poludnevnog boravka (obaveze u održavanju prostora, radno-okupacijske aktivnosti i kreativne radionice)
  • Izvještavanje uputitelja (pravosudnih tijela i zdravstvenih institucija), timski sastanci i planiranje intervencija
  • Aktivnosti usmjerene poboljšanju zdravstvenog i socijalnog statusa korisnika te socijalne uključenosti i autonomije
  • Povećanje dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga kroz informiranje i posredovanje
  • Aktivnosti usmjerene smanjenju stigme u    odnosu na ovisnike, članove njihovih obitelji i njihovu djecu, kao i smanjenje autostigmatizacije

SUFINANCIRANJE PROJEKTA:

Projekt „ZaVidaj se“ – Poludnevni boravak i aktivnosti Resocijalizacijskog centra usmjerene povećanju dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga ovisnicima, te smanjenju stigme u svojoj naravi je sufinanciranje projekata:

#zavidajsepgz

TRAJANJE PROJEKTA:

01.01.2018. – 31.12.2018.

VODITELJICA PROJEKTA:

Sanja Filipović dipl.psih.prof


 

"Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je
odgovornosti Udruge "Vida" i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Primorsko-goranske županije"

 

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail