22/10/2018

“Crvene cipelice”

Projekt “Crvene cipelice – Višekomponentne intervencije za sigurnija noćna okruženja“ financiran je od strane Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

Ponuda droga iz godine u godinu raste, a nove droge donose i nove opasnosti i rizike za zdravlje mladih koji ih konzumiraju. Posljednjih desetak godina povećao se broj novih tvari na tržištu droga, zbog čega je u okviru EU ustanovljen Sustav ranog upozoravanja na pojavu novih psihoaktivnih tvari, a stvaranje sustava za brzu razmjenu podataka o proizvodnji, trgovanju, uporabi i rizicima novih psihoaktivnih tvari predviđa se i u Hrvatskoj (Ured za suzbijanje zlouporabe droga). Zbog prebrze pojave novih psihoaktivnih tvari na sceni droga, veliki broj ih nije ispitan, odnosno nisu poznati utjecaji droga, sigurni modaliteti konzumacije te rizici koje predstavljaju. Nepoznavanje ovih karakteristika supstance prije same konzumacije, povećava rizik od nastupanja neželjenih posljedica na zdravlje konzumenta prilikom uzimanja droge.

Projekt „Crvene cipelice – Višekomponentne intervencije za sigurnija noćna okruženja“ cilja smanjenju štete od uzimanja i eksperimentiranja s psihoaktivnim supstancama. Ovaj pristup ne teži lišiti društvo problema ovisnosti u cjelosti, već umanjiti štete za konzumenta, njegovu neposrednu okolinu I društvo. Kroz ovaj pristup teži se razvoju okruženja koje će na kreativan I prosocijalan način osigurati prevenciju I efektivne intervencije u slučaju negativnih posljedica uzimanja psihoaktivnih supstanci; poglavito novih psihoaktivnih supstanci čije je posljedice I djelovanje teško predvidjeti zbog brzine kojom se nove supstance pojavljuju na tržištu.


PARTNERI

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije


#cipelicevud

TRAJANJE PROJEKTA:
01.09.2018. – 31.08.2019.

VODITELJICA PROJEKTA:
Karla Glažar, mag.paed.soc.


"Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. Sadržaj ovog dokumenta
u isključivoj je odgovornosti Udruge "Vida" i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ureda za
suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH"
Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail