09/03/2023

IPSilon- primjena učinkovitog modela podržanog zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim poteškoćama

Naziv projekta: IPSilon- primjena učinkovitog modela podržanog zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim poteškoćama

Nositelj projekta: Udruga za pomoć ovisnicima Vida Rijeka

Partner: IPS Norge

Razdoblje provedbe projekta: 1. rujna 2022.- 30. studeni 2023. godine

Ukupna vrijednost projekta: 89.999,96 €

Kontakt osoba: Ivona Mladina (udrugavida.rijeka@gmail.com)

Internet stranica organizacije nositelja: http://www.droga-online.com.hr/

Sažetak projekta:

Osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja, uslijed kompliciranih posljedica tih poteškoća na njihovo funcioniranje te zbog društvenih barijera npr. stigme i niske informiranosti javnosti, teško se zapošljavaju, a suočavaju se s različitim teškoćama i tijekom zaposlenosti. Iako u RH postoji sustav koji regulira podržano zapošljavanje, on nedovoljno uspješno odgovara na specifične potrebe ove, na tržištu rada, ranjive skupine kao i na potrebe drugih aktera uspješnog radnog odnosa: poslodavaca i servisa koji sudjeluju u oporavku ove skupine građana. K tome, S obzirom da su rad i zaposlenost značajne determinatne poboljšanja (socijalnog) funkcioniranja, problem nezaposlenosti usporava i otežava ukupni oporavak.

Projektom IPSilon želimo utjecati na uvjete kojima se povećava mogućnost ove skupine sugrađana da prakticiraju svoje pravo na rad i sveobuhvatni oporavak. Projektom ćemo doprinijeti cjelovitosti i efikasnosti sustava podržanog zapošljavanja osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, povećanju vidljivosti problema kao i promociji dokazanih rješenja za unaprjeđenje kod donositelja odluka, provoditelja politika i mjera, stručnjaka oporavka, poslodavaca te krajnjih korisnika i javnosti.

Pružit ćemo direktnu podršku sugrađanima s problemima mentalnog zdravlja pri zapošljavanju kroz pilot primjenu dokazano efikasnog modela podržanog zapošljavanja (Individual Placement and Support) i informiranjem korisnika o njihovim mogućnostima i pravima kod zapošljavanja. Stručnjake oporavka i poslodavace ćemo educirati i informirati o sustavu podržanog zapošljavanja, mogućnostima korištenja kao i unaprjeđenja. Druge uže zagovaračke aktivnosti usmjerili smo prema donositeljima i provoditelja javnih politika.

Udrugu Vida, dugogodišnjeg dionika radne inkluzije ranjivih skupina, u provedbi projekta sveobuhvatno će podržati parter s višegodišnjim iskustvom u istraživanju i primjeni različitih modela podržanog zapošljavanja- IPS Norge. Dodana vrijednost projekt je višestruka mogućnosti primjene njegovih rezultata i kod drugih, na tržištu rada, ranjivih skupina građana.

 

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail