21/03/2020

VAŽNE INFORMACIJE U VRIJEME EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Drage naše korisnice, dragi naši korisnici,

kao što i sami znate, Hrvatskom i svijetom širi se virus SARS—CoV-2, naširoko poznat kao koronavirus. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-19. U Hrvatskoj je svakim danom sve više oboljelih od bolesti COVID-19, što znači da se koronavirus širi među građanstvom. Kako bi se spriječilo ubrzano širenje virusa, donose se brojne mjere i na snagu stupaju razne odluke vezane uz ponašanje u ovo vrijeme. U nastavku slijedi nekoliko informacija o samoj bolesti, o trenutnoj situaciji, načinu rada različitih službi te preporuke za postupanje.

 

INFORMACIJE O BOLESTI

U ovom trenutku, poznato je da virus može uzrokovati simptome slične gripi. To su:

 • povišena tjelesna temperatura
 • kašalj
 • kratak dah
 • bolovi u mišićima i
 • umor

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta.

Da ste zaraženi novim koronavirusom trebate posumnjati samo ako su zadovoljena ova dva uvjeta:

 1. unazad 14 dana ste stigli iz zahvaćenog područja ili ste bili u bliskom kontaktu s osobom za koju se sumnja ili je dokazano da je zaražena
 2. naglo su se pojavili ovi znakovi bolesti: kašalj, kratak dah, povišena temperatura.

Ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, NE DOLAZITE OSOBNO svom liječniku već ostanite u svom domu i NAZOVITE vlastitog liječnika obiteljske medicine ili nadležnog epidemiologa koji će vas uputiti o daljnjem postupanju.

 

TRENUTNA SITUACIJA

O trenutnoj situaciji zapravo je teško govoriti, obzirom da se ona mijenja iz dana u dan. Zato je važno znati da postoje servisi i internetske stranice na kojima se možete u svakom trenutku informirati o koronavirusu, situaciji u Hrvatskoj i sličnom. Molimo vas da se informirate putem relevantnih kanala te izbjegnete širenje netočnih i neprovjerenih informacija o bolesti, njenim simptomima, broju oboljelih itd.

Upravo s tim ciljem, uspostavljena je web stranica https://www.koronavirus.hr/, na kojoj možete pronaći točne i provjerene podatke i činjenice o koronavirusu i bolesti COVID-19, mjerama koje poduzima Vlada RH, stanju po županijama i drugo.

Ukoliko želite informaciju doznati u što kraćem vremenu ili niste našli informaciju koju tražite, možete nazvati broj 113 – posebnu liniju za informiranje o koronavirusu. Dostupna je svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

U Primorsko-goranskoj županiji za praćenje situacije zadužen je Nastavni zavod za javno zdravstvo, koji možete kontaktirati na broj 091 125 7210.

Molimo vas da navedene brojeve koristite odgovorno, sukladno realnim potrebama te da budete razumni u vašim zahtjevima prema djelatnicima navedenih službi.

 

RAD SLUŽBI (liječnici opće prakse, Centar za izvanbolničko liječenje ovisnosti, terapijske zajednice, udruge)

Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije poručuju da se pregledi koji nisu neophodni u ordinacijama opće/obiteljske medicine te pedijatrijskim, ginekološkim i stomatološkim ordinacijama odgađaju do daljnjega. Drugim riječima, ako može čekati, čekat će.

Za stvari koje ne mogu čekati (primjerice, izdavanje supstitucijske terapije), pozivamo vas da budete odgovorni i da se za sva pitanja svom liječniku obiteljske medicine najprije obratite telefonskim putem kako biste dogovorili što i kako dalje.

Centar za izvanbolničko liječenje ovisnosti „Kalvarija“ poručuje svojim pacijentima koji imaju zakazan termin da će se termini redovno održati. Također, pacijenti se mole da se prilikom dolaska u Centar NE SKUPLJAJU u čekaonici, već pričekaju ispred ulaza, pridržavajući se pravila o minimalnoj udaljenosti na otvorenom (barem 1 metar). Za sva dodatna pitanja, kontaktirajte ih telefonskim putem na broj 051/327-160.

Terapijske zajednice u ovom trenutku, odnosno dok god su na snazi mjere opreza vezane uz širenje zaraze koronavirusa, NE PRIMAJU NOVE KORISNIKE. Ipak, neke terapijske zajednice nude mogućnost da se upišete na listu čekanja te si osigurate ulazak kada to bude ostvarivo.

Udruge su, sukladno odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite u RH, privremeno obustavile provedbu aktivnosti koje uključuju direktan kontakt (individualna i grupna savjetovanja, radionice, edukacije i slično). Udruga Vida također privremeno ne prima korisnike u Resocijalizacijskom centru, no uvijek smo vam na raspolaganju putem drugih kanala:

 

 

KAKO SE PONAŠATI?

– u ljekarnama

Ljekarnička komora objavila je molbu svima koji su u posljednjih 14 dana boravili u inozemstvu, bili u kontaktu s oboljelim osobama ili osobama kojima je određena samoizolacija da ne ulaze u ljekarne.

Ulaz u ljekarnu se odvija postupno prema redoslijedu na način da se unutar ljekarne ne stvara red i gužva:

 • u ljekarnu kupci ulaze jedan po jedan (u ljekarni je uvijek samo jedan kupac, ostali čekaju ispred ulaza i ulaze tek nakon što je osoba prije njih napustila ljekarnu)
 • u redu izvan ljekarne održavajte razmak od barem 1 metar
 • obavezno je održavanje razmaka od barem 1,5 metar kod razgovora s djelatnicima ljekarne
 • prilikom kupnje dezinficijensa, maski i lijekova imajte na umu da je prodaja ograničena
 • po mogućnosti koristite kartični oblik plaćanja (izbjegavajte plaćanje gotovinom)
 • ukoliko kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem izvan ljekarne te operite ruke
 • pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba

Ako imate neke simptome respiratornih bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah) NE ULAZITE U LJEKARNU već se telefonom javite nadležnom liječniku ili nazovite 112 ili 113.

 

– u trgovinama

Svi trgovci i proizvođači imaju dovoljne količine robe na zalihama i nećete ostati bez onoga što vam treba. Prazne police uglavnom su rezultat činjenice da je ih nemoguće dovoljno brzo puniti, u slučajevima gdje veliki broj kupaca traži isti proizvod.

Prilikom kupnje u trgovini:

 • ako vidite da je u trgovini gužva (ovo se naročito odnosi na manje dućane), počekajte dok ne budete sigurni da ćete moći održavati propisani razmak od drugih kupaca (minimalno 2 m)
 • uvijek držite dovoljni razmak između drugih kupaca, osobito na blagajni
 • pokušajte izbjegavati odlazak u trgovinu u vremenima u kojima i inače u prevladavaju gužve
 • pije i osobito poslije odlaska u trgovinu temeljito operite ruke
 • temeljito operite voće i povrće prije jela
 • tijekom kupovine ne dodirujte usta, oči ili nos. Izbjegavajte kontakt s drugim kupcima
 • ako je moguće, platite karticama, ne uručujte ih trgovcima već ih sami naslonite na POS uređaje. Ako potpisujete slip, ponesite vlastitu kemijsku olovku.
 • nemojte se naguravati s drugim kupcima prilikom ulaska u trgovinu ili oko uzimanja pojedinog proizvoda. Naglašavamo, opskrba u trgovinama funkcionira normalno i u zemljama u kojima je broj zaraženih izrazito visok. Ne dopustite da vas obuzme panika i da naguravanjem ugrožavate tuđe i vlastito zdravlje.

 

U čekaonicama, ljekarnama, trgovinama i svim ostalim prostorima u kojima inače boravi više ljudi, pridržavajte se pravila o držanju razmaka među osobama i ostalih pravila ponašanja. To znači da:

 • poštujete pravilo da se između osoba drži razmak od najmanje 1 metra na otvorenom
 • kada uđete u zatvoreni prostor, održavate razmak od najmanje 2 metra između osoba
 • izbjegavate bliski socijalni kontakt (drugim riječima – ne rukujete se s drugima, ne grlite druge, ne ljubite druge… U pravilu suzdržavajte se od nepotrebnog fizičkog kontakta, pogotovo ukoliko se radi o osobama nepoznatog zdravstvenog statusa)
 • ako vam je na ulazu u čekaonicu, ordinaciju, ljekarnu ili drugi prostor na raspolaganju sredstvo za dezinfekciju ruku, KORISTITE GA (općenito, pojačano brinite o tome da su vam ruke čiste, često i temeljito perite ruke i ako je moguće, brišite ih u papirnate ručnike, a ne u frotirske ili platnene ručnike ili krpe koje koristi više ljudi)
 • ako imate bilo koji od navedenih simptoma bolesti (kašalj, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura, bolovi u tijelu, umor), nemojte odlaziti u prostore gdje boravi veći broj ljudi

– učinkovite mjere prevencije

 1. Često i temeljito perite ruke
  1. ukoliko niste u mogućnosti oprati ruke toplom vodom i sapunom, koristite sredstva koja sadrže 70 % alkohola
  2. ako su vam ruke jako prljave, operite ih sapunom i vodom i to u trajanju od 20ak sekundi
 2. Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
 3. Kišite i kašljite u savinuti lakat ili papirnatu maramicu (ako koristite maramicu, obavezno ju bacite nakon korištenja u koš s poklopcem)
 4. Ako imate problema s učestalim kašljanjem i kihanjem ili drugih problema s disanjem, pokušajte nabaviti zaštitnu maskicu
 5. Ako netko s kim ste u kontaktu ima gore navedenih problema, ne približavajte mu se na manje od jednog metra
 6. Redovito čistite i dezinficirajte prostore u kojima boravite i predmete koje koristite (naročito stvari koje se često dotiču rukama – mobiteli, kvake, šaltere za paljenje i gašenje svjetla, slavine, daljinski upravljači…)

ŠTO AKO VAM JE ODREĐENA SAMOIZOLACIJA?

Osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile u inozemstvu ili bile u kontaktu sa osobama kojima je dokazana infekcija COVID-19 može biti određena samoizolacija.  Ukoliko vam liječnik ili epidemiolog odredi samoizolaciju, pridržavajte se samoizolacije! Time štitite sebe, ali i druge. Podsjećamo da je kršenje samoizolacije i njenih pravila kažnjivo novčanom kaznom! Evo čega se u samoizolaciji morate pridržavati:

 • nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi
 • nabavku hrane, higijenskih potrepština i lijekova neka obavlja netko umjesto vas, a nabavljene stvari neka vam ostavi ispred vrata (ne dolazite u kontakt s „dostavljačem“)
 • mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer (i obavjestite liječnika obiteljske medicine ukoliko vam se naglo poveća temperatura)
 • obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)
 • redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu
 • redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite
 • redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite
 • koristite zasebnu posteljinu i ručnike i nemojte dijeliti čaše i pribor za jelo s ostalim ukućanima
 • osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu
 • ne pozivajte nikoga kući i ne primajte posjete – ako vam netko dođe na vrata, ispričajte se i objasnite da ne može ući
 • u slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu

Budite odgovorni u brizi za vlastito zdravlje, ali i zdravlje drugih oko sebe. Pristupite cijeloj situaciji kao da ste upravo vi nosioc virusa i poduzmite radnje da ne zarazite druge osobe (održavajte higijenu, izbjegavajte kontakte i ako je moguće, jednostavno ostanite kod kuće).

coronavirus-infografika

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail