Udruga “Vida” postaje članicom Građanskog muzejskog vijeća

Udruga “Vida” jedna je od izabranih udruga na Javnom pozivu za predlaganje organizacija civilnog društva u članstvo Građanskog muzejskog vijeća. 

Udruga „Vida“ okuplja korisnike/ce, liječene ovisnike/ce i njihove obitelji, volontere/ke i građane/ke u svom Resocijalizacijskom centru, ali i putem javnih događanja – izložbi, tribina, aktivističkih nastupa i edukacija. Iz toga razloga – kao i zbog želje za učenjem, međusektorskim umrežavanjem i progovaranjem o temi kojom se bavimo kroz jezik umjetnosti i kulture – jako smo ponosni što smo postali članicom Građanskog muzejskog vijeća.

Smatramo da nas je anti-stigmatizacijski program koji razvijamo u Udruzi već djelomice osnažio za ovakvu vrstu angažmana zbog svoje zagovaračke društvene funkcije, povećanja vidljivosti problematike ovisnosti na društveno-političkoj razini te promicanja demokracije ‘odozdo’ – sami ovisnici/e sudjeluju u aktivnostima kojima je cilj prenošenje njihovih iskustva, problema i težnji zajednici. Na ovaj način razvijamo misiju civilnog društva koja se očituje u promicanju promjena – političkih, svjetonazorskih, društvenih. Svojim anti-stigmatizacijskim programom Udruga „Vida“ omogućava dijalog između različitih društvenih skupina i pojedinaca, smanjuje stigmu, kulturalne barijere i omekšava društvene antagonizme. Konkretno, provodimo umjetničke i aktivističke intervencije u javnom prostoru.

Članice smo Građanskog muzejskog vijeća jer vjerujemo u zajedničku viziju aktivne i kreativne zajednice koja stvara otvorenu i participativnu kulturu. Želimo biti dio te težnje; prenijeti naša saznanja, promijeniti vlastitu perspektivu uključujući se u tuđa iskustva i pripomoći izgradnji društva koje prepoznaje i uvažava različitosti. Želimo muzej koji bi posjetili i naši korisnici te koji bi ih objeručke prihvatio. Za nas, to je važan dio demokratizacije – ulazak u jednu stamenu strukturu poput muzeja, koja je upravo suprotna vrlo krhkim, senzibilnim i socijalno isključenim ljudima s kojima radimo.

Odluku o imenovanju članica Građanskog muzejskog vijeća možete pogledati ovdje.

Follow us: Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail