Udruga Vida se priključila obilježavanju Dana ružičastih majica! Hrabrost je odabrati nenasilje

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. obilježava se posljednje srijede u veljači. Zbog toga ovih dana brojne škole pozivaju svoje učenike da u srijedu na nastavu odjenu ružičastu majicu.

Sve je krenulo još 2007. godine u Novoj Škotskoj (Kanada) i to upravo od jedne ružičaste majice. Učenik 9. razreda male škole Central Kings Rural High School prvog je dana nastave odlučio odjenuti ružičastu polo majicu, vjerojatno ni ne sluteći što ga očekuje po dolasku u školu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Počeli su ga verbalno vrijeđati, govoriti mu da je homoseksualac te su mu u konačnici zaprijetili i fizičkim nasiljem.

Sve to slušala su dvojica starijih učenika 12. razreda, David Shepherd i Travis Price. Prva misao im je bila – što je previše, previše je.

Mladići su odmah nakon nastave otišli do lokalne trgovine, gdje su kupili 50 ružičastih majica. Isto su popodne i večer svim učenicima koje su poznavali poslali e-mail u kojemu ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao.

Njihovih 50 majica sutradan je ‘planulo’ u trenu, a još stotine drugih učenika odjenule su svoju. Neki su čak u školu došli odjeveni u rozo ‘od glave do pete’. Kada je to ugledao učenik kojeg su dan prije zbog majice iste boje zlostavljali, oduševljenje na licu nije mogao sakriti.

– Ako možeš pokrenuti što više ljudi da im se suprotstave, kako bismo im (nasilnicima, op.a.) pokazali da nasilje nećemo trpjeti i da ćemo podupirati jedni druge, tada će shvatiti da nisu toliko jaka grupa koliko smatraju da jesu, zaključio je David Shepherd, prenosi Cbc.ca.

Njihov pokret došao je i do popularne televizijske voditeljice i komičarke Ellen DeGeneres, a ubrzo su mu se priključile i druge škole koje su također odlučile obilježavati Dan ružičastih majica.

 

Tekst preuzet sa srednja.hr

 

Follow us: Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail