25/01/2018

FOTKAM TI PRIČU

Kroz provedbu projekata “Kortil” financiranim od strane Primorsko-goranske županije (2017.g.) i “Gulliver” financiranim od strane Ministarstva zdravstva (2017.g.)
Udruga za pomoć ovisnicima Vida iz Rijeke, u suradnji sa Zajednicom Susret iz Splita i fotografkinjom Eni Brušnjak, pripremila je zbirku fotografija tetovaža svojih korisnika, liječenih i rehabilitiranih ovisnika, s pripadajućim pričama o tome kako su i zašto nastale. Istovremeno, Udruga je pozvala i druge ljude da se priključe i prilože svoje fotografije i priče, kako bismo naglasili da smo na razini tetovaža i motivacije za tetoviranje svi jednaki – u današnje vrijeme, po tetovažama se ne razlikujemo “mi” i “oni”, već postojimo samo mi. Gledajući fotografije i čitajući priče, gotovo je nemoguće prosuditi je li u pitanju bivši ovisnik ili netko tko nikada nije imao iskustvo ovisnosti jer sve su priče ispunjene potrebama, emocijama, željama i strahovima, bez obzira tko je autor. 
fotkamtipricu

O izložbi

Riječ je o izložbi fotografija tetovaža liječenih ovisnika, ali i drugih zaljubljenika u tetovaže, koji žele doprinijeti cilju izložbe – smanjenju predrasuda prema ovisnicima i poticanju tolerancije na različitost.

Izložba „Fotkam ti priču“ nastala je kao svojevrsni nastavak izložbe „Moje slike moji snovi“, na kojoj su bile izložene fotografije tetovaža liječenih ovisnika i priče o tome kako su nastale. Ideja iza te izložbe bila je, koristeći tetovažu kao medij, prikazati promjene koje se događaju tijekom procesa osobnog rasta i razvoja ovisnika na putu oporavka i resocijalizacije. U međuvremenu, mnogi su se građani pridružili projektu s vlastitim tetovažama i pričama te je tako nastala izložba „Fotkam ti priču“, koju danas možete pogledati na http://fotkamtipricu.com.hr/

Izložene fotografije ne pripadaju samo bivšim ovisnicima, već i drugim sudionicima koji su se priključili izložbi.

Izložba priča o ljudima, životima i događajima koji su ga obilježili, o trenucima koje su sudionici htjeli iz različitih razloga zaustaviti crtežom na svojoj koži, onoj ispod koje smo svi krvavi.

Prikupljene priče govore o emocijama, razmišljanjima i potrebama osoba koje su tetovaže dale izraditi, o onome što su htjele biti, što je bilo važno u prošlosti, a što je važno danas. Ponekad pričaju i o želji da se prekriju one tetovaže koje podsjećaju na zablude i greške, sa sviješću da „cover“ ne može biti ništa bolji od kompromisa između onog što bi odabrali danas i onoga što dozvoljava crtež ispod. Što je najbitnije, ne jenjavaju želje i planovi za nove tetovaže koje trebaju zaustaviti nešto važno u sadašnjem trenutku ili nas odrediti u budućnosti, jer priča ide dalje, kao i naša potreba da je ispričamo.

Zašto tetovaže?

Tetovaža je priča ispričana kroz urez na našoj koži, koja odvaja ono što je u nama – tko smo, u što vjerujemo, čemu pripadamo – od onoga što je u vanjskom svijetu. Netko će njome zaustaviti misli i osjećaje koje ne želi zaboraviti, događaje koji su mu obilježili život i koji ga podsjećaju na sve što je prošao i do kuda je uspio stići, što je uspio preživjeti. Drugi će se tetovirati radi ukrašavanja, radi kršenja pravila ili radi mode. čak i tada, tetovaža prenosi htijenja, stremljenja, naše snove, komunicira s drugima, šaljući poruke o tome tko smo ili tko bismo htjeli biti. Na razini naših potreba nema „grijeha“, jer ljudi svoje potrebe ne biraju. Na ovoj razini se međusobno prepoznajemo i najbolje razumijemo.

Kako sudjelovati?

Poziv zaljubljenicima u tetovaže još je uvijek otvoren, a svi koji se žele priključiti izložbi mogu to učiniti na web stranici http://fotkamtipricu.com.hr/budi-dio-izlozbe/

Klikom na link ulazite u virtualni dio izložbe gdje se nalazi i obrazac za sudjelovanje u izložbi. Nakon pregleda od strane administratora vaša priča i fotografija postaju dijelom izložbe.


Naglašavamo

da su sve priče anonimnog karaktera i slanjem svoje priče/fotografije dajete nam suglasnost za daljnje korištenje, odnosno za javnu prezentaciju (galerije, book caffe-i, javne manifestacije…) na kojima Udruga sudjeluje. 


"Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i Primorsko-goranske županije.
Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Udruge "Vida" i ni pod kojim se uvjetima ne može
smatrati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva i Primorsko-goranske županije"

 

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail