08/07/2015

Barbiturati


Barbiturati

spadaju u grupu umirujućih sredstava- psihodepresora, i kao takvi služe, pored ublažavanja i sprečavanja raznih bolova, za liječenje epilepsije, kao i za anesteziju pri medicinskim intervenicjama.
Te laboratorijski pripravljene droge ponekad propisuju i doktori kao lijek protiv nesanice i tjeskobe, kao “tablete za spavanje” ili smirivanje. Propisuju se i ljudima koji su na granici snaga zato što ih muče prevelike brige i tjeskobe, i što su stalno na rubu živaca.


 

Uzeti u velikim dozama mogu dovesti do veselog raspoloženja ( euforije), što liči na stanje alkoholiziranosti. Kombinirani sa alkoholom, heroinom i amfetaminom, mogu dovesti do teškog trovanja pa i do smrti. Apstinencijska kriza je vrlo žestoka, ponekad čak i smrtonosna. Zbog toga je strogo kontrolisano propisivanje barbiturata ( izdaju se u određenim slučajevima na recept u duplikatu, uz zavođenje u posebne knjige narkotika).


 

Danas se barbiturati propisuju mnogo rjeđe, a njihova se zdravstvena upotreba pažljivo prati. To je zbog mnogih problema u prošlosti, nastalih zbog njihove upotrebe, te zbog navikavanja te nastajanja psihičke i fizičke ovisnosti.

Kod kronične upotrebe barbiturata javlja se, pored ostalog, agresivnost i poremećaj koordinacije. Slično barbituratima djeluju metakvalon ( stvara psihičku i fizičku ovisnost), glutetilid – djeluje slično heroinu, razvija fizičku ovisnost…


Tekst preuzet:
http://bit.ly/203zV0S
Share:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram