26/08/2016

VOLONTERI

[wVolonterizamp-booklet id=1490]

Volonterizam

Što je to volonterizam i tko su to volonteri?

Volonterizam je mobilizacija i angažiranje pojedinaca/ki i grupa koji dobrovoljno pristaju da pomažu određenoj populaciji, uz adekvatnu selekciju i pripremu. Volonterizam je zasnovan na idejama samopomoći, uzajamne pomoći i čovjekoljublja. Najčešće se sprovodi u vjerskim, humanitarnim, socijalnim kao i nevladinim organizacijama. Volonteri se vode kao neprofesionalci, ali uz dobru selekciju, pripremu, superviziju i informiranost mogu postići znatni stupanj profesionalizma.

Značaj volonterizma:

Volonterizam je od velikog značaja za rješavanje brojnih problema koji postoje u svakoj zajednici, kao i za jačanje solidarnosti članova zajednice.

Koja je uloga volontera?

Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i u nacionalnim ili drugim programima za humanitarnu pomoć, tehničku suradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokracije. Ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem žive osnova su mnogih nevladinih organizacija, udruženja itd.

Zašto biti volonter?

Volontiranje, kao oblik građanskog aktivizma, ističe ono najbolje u čovjeku, mijenja svijest ljudi, poboljšava kvalitetu života, razvija toleranciju, ruši predrasude i negativne stereotipe. Volonterskim radom ne dobivaju samo krajnji korisnici tog rada već i sami akteri, tj. volonteri, jer dobivaju nova iskustva i, što je najvažnije, jer se osjećaju korisno.

Odlike volontiranja:

dobrovoljnost – obavlja se bez ikakve prisile, slobodno;
neplaćenost – ne radi se iz želje za zaradom, nego besplatno;
solidarnost – radi se iz suosjećanja s drugim, iz želje da se nekom pomogne.


Na dnu našeg home pagea (http://www.droga-online.com.hr/) nalazi se on line prijavnica za volontere. Sve što trebaš učiniti je ispuniti prijavnicu i kliknuti


Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram