Održana međunarodna stručna konferencija “Kako do oporavka? – suvremeni pristup liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji osoba s problemom ovisnosti”

01. rujna 2020. godine u riječkom hotelu Jadran održana je međunarodna stručna konferencija “Kako do oporavka? – suvremeni pristup liječenju, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji osoba s problemom ovisnosti”, završna konferencija dvogodišnjeg ESF projekta “Puzzle” – povećanje zapošljivosti liječenih ovisnika.

Na konferenciji su izlagali stručnjaci posvećeni istraživanju, implementaciji i zagovaranju koncepta oporavka u tretmanu ovisnosti iz Hrvatske, Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Konferenciju su pozdravnim govorom i premijernim prikazivanjem kratkometražnog plesnog filma preventivnog karaktera “Draw the line” otvorile Sanja Filipović, predsjednica Udruge “Vida” i Karla Glažar, voditeljica projekta “Puzzle”.

Nakon pozdravnog govora i premijere filma, Sanja Filipović i Ivona Mladina, psihologinja Udruge “Vida” i programska suradnica na projektu “Puzzle”, prezentirale su aktivnosti i rezultate projekta. Kao veliki uspjesi istaknuti su Program podizanja samopouzdanja i poboljšanja slike o sebi i Vodič za stručne djelatnike u radu s osobama s problemom ovisnosti, koji su razvijeni kroz provedbu projekta “Puzzle”.

Luciano Pasqualotto, glavni istraživač grupacije ICF Dipendenze iz Bologne, Italija, održao je predavanje o istraživanju i mjerenju funkcionalnosti kao osnove za programiranje tretmana i intervencija prema osobama s problemima mentalnog zdravlja. Posebno se želimo zahvaliti Daini Udovicich Corelli na prevoditeljskim uslugama za vrijeme trajanja izlaganja.

Slađana Štrkalj Ivezić, redovna profesorica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, okupljenim sudionicima objasnila je što sve obuhvaća koncept oporavka u odnosu na osobe s problemima mentalnog zdravlja te kako se postavke ovog koncepta mogu primijeniti u tretmanskom radu.

Boro Goić, predsjednik Udruženja Proslavi oporavak iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, prezentirao je rezultate istraživanja provedenog na uzorku osoba s problemom ovisnosti, a čiji rezultati svjedoče o promjenama u psihološkom, zdravstvenom i društvenom funkcioniranju osoba u procesu oporavka.

Bože Klapež, terapeut iz grupacije CEIS iz Modene te voditelj tretmanskih zajednica za maloljetnike i migrante, u svom je predavanju govorio o potrebama ovisnika u različitim fazama tretmana i oporavka, a svoje je navode i potkrijepio brojnim primjerima iz prakse.

Natali Mičić, magistra sestrinstva iz riječkog Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti, govorila je o recentnim promjenama unutar ovisničke populacije u smislu dualnih psihijatrijskih dijagnoza te koje to izazove predstavlja u radu s osobama s problemom ovisnosti.

Zlatko Lovrić, predstavnik Lige za prevenciju ovisnosti iz Splita, prezentirao je multimedijalni program resocijalizacije ovisnika te usluge koje Liga nudi u okviru ovog programa, a tiču se pomoći pri školovanju i pronalasku zaposlenja, organizacije postpenalnog prihvata i drugo.

Marina Mirčeta Mikulić, socijalna radnica iz zagrebačkog Probacijskog ureda I, sudionicima je približila djelatnost probacijske službe te izazove koje unutar službe predstavlja rad s osuđenicima s problemom ovisnosti.

Na konferenciji je poster predavanjem “Mogućnosti korištenja neurolingvističke terapije u procesu oporavka” sudjelovala Dina Drozdek, socijalna pedagoginja Humanitarne organizacije “Zajednica Susret”.

Konferencija je završila panel raspravom, u kojoj su sudjelovali Luciano Pasqualotto, Slađana Štrkalj Ivezić, Boro Goić, Bože Klapež, Karmen Jureško, psihijatrica Centra za izvanbolničko liječenje ovisnosti i Sanja Filipović, uz moderaturu Ivone Mladine. Na panelu, stručnjaci su raspravljali o tome je li oporavak od ovisnosti uopće moguć, što se sve smatra oporavkom te koje je uvjete i prava ovisnika potrebno osigurati da bi se netko oporavio od ovisnosti.

 

U konferenciju se uključilo 40 sudionika iz javnog i civilnog sektora koji su se okupili u hotelu Jadran ili konferenciju popratili putem online prijenosa. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su svojim sudjelovanjem uveličali ovaj događaj i uključili se u zanimljive i konstruktivne diskusije na temu oporavka osoba s problemom ovisnosti!

 

 

 

Follow us: Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail