Krećemo s podcastom Ponovisnosti

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti krećemo s podcastom Ponovisnosti namijenjenom mladima, u kojem govorimo o ponašajnim ili bihevioralnim ovisnostima.

Najčešće kada razgovaramo o ovisnostima u prvom redu govorimo o ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, misleći na droge. No ovisnost ne mora nužno biti vezana za psihoaktivno sredstvo ili bilo koje drugo sredstvo, već se ovisnost može razviti na temelju određenog ponašanja, navika i postupaka. Ako to ponašanje dovodi do određene žudnje i potrebe za ponavljanjem, ako shvatiš da si kao malo izgubio kontrolu nad onime što radiš, ako ti više frendovi i neki prošli interesi nisu prioritet, možda je vrijeme da zastaneš i razmisliš. Jer možda si postao ovisan – ne o drogi – ali o nečem drugom.

Četiri su najpoznatije vrste bihevioralnih ovisnosti: Ovisnost o kocki, o internetu, seksu te ovisnost o šopingu. Ako te zanima čuti nešto više o ovoj temi, posjeti naš kanal na Mixcloudu i poslušaj uvodnu epizodu podcasta Što su ponovisnosti?. Ukoliko te zbunjuje količina vlastite umreženosti, poslušaj prvu epizodu podcasta o ponovisnosti o internetu. Preskočiš kavu s frendicama zbog kladionice, nekad voljenu šetnju sa psom ili pak nedjeljni ručak radi boravka u online casinima. Roditelji, dečko/cura vjerojatno ne znaju da kockaš i sigurno bi voljela da tako ostane. Često radi igara na sreću posuđuješ novce i imaš osjećaj da se nikad nećeš izvući iz dugova? Ako je više tvojih odgovora da nego ne, poslušaj o ponovisnosti o kockanju.

Omniomanija doslovno znači da ti se život vrti oko šopinga i akumuliranja novih stvari, najčešće nepotrebnih. Sigurno ti odmah na pamet padne neki tvoj frend ili frendica, koji svaki dan ima neku novu majicu, tenisice ili torbu. A možda si i sam sebi pao napamet. U tom slučaju, informiraj se o ponovisnosti o šopingu.

MIsliš da tvoje seksualne aktivnosti probijaju granice uobičajenog i prelaze u ovisnost? Neka seksualna iskustva postanu tvoj izbor, a ne tvoja obaveza! Pažljivo biraj svoja iskustva, čini to iz trebanja. Kada to želiš. Ovladaj svoja moranja. Postani gospodaricom svojih potreba, ali i svojih užitaka. A prije svega, poslušaj posljednju epizodu našeg podcasta koja govori o ponovisnosti o seksu.

Epilog podcasta donosi informacije o tome tko smo i kako se možeš priključiti. U Udrugu Vida možeš se uključiti na nekoliko načina: prvo, ako si željna angažirati se oko izgradnje zdrave i neovisne zajednice, predlažemo da se uključiš kao volonterka. Drugo, ako misliš da si malo preduboko ušla u neku od ponovisnosti, možeš zatražiti savjetovanje od naših psihologinja. Treće, ako ti je briga za anonimnost na pameti, uključi se na virtualnu platformu Dalekozor (www.dalekozor.hr).

Sadržaj podcasta smislila je naša volonterka Mia Stefanović, a vizuale je napravila Ivana Slunjski. Podcast Ponovisnosti financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz provedbu projekta “Horizont” – Multimodalni program prevencije različitih oblika ovisnosti.

Želiš nam pomoći u usavršavanju aktivnosti? Ispuni evaluaciju podcasta Ponovisnosti ovdje!

Follow us: Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail