03/11/2021

LADA

 

 

 

Naziv projekta: Lada – razvoj socijalnih inovacija u zajednici
Nositelj projekta: Udruga Vida Rijeka
Partneri: Proizvodno-uslužna socijalna zadruga Lada, Općina Lokve
Razdoblje provedbe projekta: 1. listopada 2021.- 31. rujna 2022. godine
Ukupna vrijednost projekta: 23.103,72 € (od čega je 14,998.50 € vrijednost projekta koji financira ACF Hrvatska)
Kontakt osoba: Ivona Mladina (udrugavida.rijeka@gmail.com)

Sažetak projekta:
Neravnomjerna i nedostatna dostupnost i kvaliteta socijalnih usluga u zajednici karakteristika je Primorsko-goranske županije. To se najviše očituje u ruralnom području Gorskog kotara koji zbog nepovoljnog socijalnog i ekonomskog statusa ima pojačanu potrebu za širokim spektrom socijalnih usluga i to posebno onima za mlade, staro građanstvo i osobe sa psihosocijalnim poteškoćama. Ovim projektom želimo podržati tri lokalne zajednice Gorskog kotara u stvaranju modela po kojem će one samostalno, vlastitim resursima, moći odgovoriti na potrebe najranjivijih skupina građana.
Povezivanje lokalnih vlasti općina Lokava, Fužina i Mrkoplja s drugim važnim društvenim akterima te pokretanje njihove suradnje rezultirat će zajedničkom strategijom i akcijskim planom razvoja socijalnih usluga u zajednici. Ova neformalna dionička inicijativa utvrdit će osnovne potrebe građana, postojeće resurse svojih zajednica te konkretizirati smjer i korake za ostvarenje plana razvoja. Također, osnovat ćemo volontersku grupu građana lokalaca i građana iz Rijeke za međusobnu pomoć kao podršku i nezaobilazan korak u pružanju socijalnih usluga u zajednici. Grupa se provesti jednu volontersku akciju te ukazati na važnost aktivnog i solidarnog građanstva u socijalnom djelovanju zajednice. Na kraju, kao aktivni pružatelji socijalnih usluga iz civilnog sektora u Lokvama, sa svojim partnerom, Zadrugom Lada, pojačat ćemo vlastitu aktivnost provedbom seta psihosocijalnih intervencija i aktivnosti u zajednici, poput one stop savjetovališta, kako bi odgovorili na dosad prepoznate potrebe mladih i obitelji te građana sa psihosocijalnim poteškoćama. Građani iz korisničkih skupina moći će se uključiti u aktivnosti kao korisnici te kao aktivni sudionici npr. u volontiranju.
Aktivnostima projekta želimo ukazati na mogućnosti održivog i samostalnog pružanja socijalnih usluga u zajednici. Osviještena, informirana, solidarna i aktivirana zajednica u području razvoja socijalnih usluga, od razine vlasti do krajnjeg korisnika, glavne su promjene koje očekujemo kao rezultat ovog projekta.

 

 

 

Follow:
Facebooktwitterrssyoutubeinstagram

Share:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail